Vai al contenuto principale
Oggetto:
Oggetto:

Orchard management for fruit quality

Oggetto:

Anno accademico 2012/2013

Codice dell'attività didattica
AGR0173
Docente
Dott. Marco BOVIO (Affidamento interno)
Insegnamento integrato
Crediti/Valenza
3
SSD dell'attività didattica
AGR/03 - arboricoltura generale e coltivazioni arboree
Oggetto:

Sommario insegnamento

Oggetto:

Obiettivi formativi

Fornire conoscenze teoriche e pratiche sulle migliori tecniche di impianto, coltivazione e difesa della vite ad uva da vino con particolare riferimento alla viticoltura collinare piemontese (Italia nordoccidentale).

To provide theoretical and practical knowledge on the proper planting, cultivation and crop protection techniques of grapevine (for winemaking) with particular enphasis on the hillside viticulture of Piedmont (North - West Italy).

Oggetto:

Risultati dell'apprendimento attesi

Lo studente acquisirà conoscenze relative alla viticultura dell'Italia nordoccidentale con particolare attenzione alle tecniche a basso impatto ambientale per l'impianto, la gestione e la difesa del vigneto ad uva da vino.

The student will acquire knowledge of piedmontese (North West Italy) viticulture with particular enphasis on low impact planting, management and crop protection techniques in the vineyard for winemaking.  

Oggetto:

Programma

Grapewine production in Piedmont and Italy (traditional and organic).

Viticulture for quality wines production (DOC and DOCG production).

Establishing the vineyard. Training systems: traditional and innovative.

Winter pruning: long pruning, mixed pruning (traditional) and short pruning (for manpower savings and mechanization) in Piedmontese viticulture.

Summer pruning: traditional and innovative practices for hillside viticulture.

Soil management: permanent grass cover, mulching and chemical weed control.

Grapewine nutrition and green manure.

Testi consigliati e bibliografia

Oggetto:

Winkler A.J. et al. (1975). General viticulture. University of California Press, Davis, Ca, USA.

Coombe B. G., Dry P.R. (1988). Viticulture. Vol. 1 & 2. Australian Industrial Publishers, Adelaide, Australia.

Eynard I., Dalamasso G. (1990). Viticultura moderna (IX Edizione). HOEPLI, Milano.

Fregoni M. (2005). Viticoltura di qualità (II Edizione). Ed. Phytoline s.r.l. Affi (Vr).



Oggetto:

Note

The class will be taught in English.

Oggetto:
Ultimo aggiornamento: 25/06/2013 11:46
Location: https://www.san.unito.it/robots.html
Non cliccare qui!